top of page
Search
  • Writer's pictureLinda Miezāne

Kolkas rags un Priežu taka

Updated: May 1, 2020

Ratu pastaigām pieejama vide: daļēji, Priežu taka labi izbraucama, apgrūtināta nokļūšana līdz/no jūras krasta(m)

"Ņam, ņam" draudzīga vide: Kolkas raga stāvlaukumā ir viss nepieciešamais nelielam piknikam


Plānojot nedēļas nogales maršrutu, vēlējāmies aizbraukt uz vietu, kur sen nebijām bijuši un kur nebūtu daudz apmeklētāju. Uz Kolkas ragu braucām ar cerību, jo tālāk no Rīgas, jo mazāk apmeklētāju. Mūsu priekšstati bija maldīgi. Ja uzsākot mūsu pārgājienu ap pulkt. 13:00 apmeklētāju bija samērā maz, tad atgriežoties sākumpunktā ap pulkt. 16:00, stāvlaukums bija pilns ar mašīnām. Un lielais apmeklētāju skaits bija pamatots: laiks bija brīnišķīgs un arī vieta piemērota nesteidzīgai sestdienas atpūtai. Tāpat ne es, ne vīrs šeit nebijām bijuši gandrīz 20 gadus un katram no mums bija savas atmiņas par Kolkas ragu.

Mēs savu pastaigu uzsākām ar gājienu līdz Kolkas ragam, lai apskatītu, kur satiekas Rīgas Jūras līča viļņi ar atklātās Baltijas jūras viļņiem. Un patiešām izteikti var redzēt joslu, kur viļņi satiekas un sitās viens pret otru. Šeit meitu aizrāva ne tikai kāpelēšana pa vecās bākas drupām, bet arī bebrs, kurš bija izlīdis sildīties. Es savukārt noķeru sirreālu sajūtu, kad uz katru pusi no Kolkas raga jūrmala atšķiras: uz Rīgas jūras līča pusi daudz sagāztu koku, bet gar atklāto jūru: skaista tīra pludmale. Tāpat Rīgas jūras līča pusē jūtamas vēja brāzmas, bet, ejot uz otru pusi, vēju vispār nejūt.



Tālāk gar jūras krastu, nesteidzīgi pastaigājoties ar Valteru ratos un ar Rēziju lasot gliemežvākus, devāmies meklēt Priežu takas sākumu. Jāpiebilst, ka no salasītajiem gliemežvākiem mājās tapa mīļas dāvaniņas māmiņdienai.



Mans ieteikums ir, pirms dodaties uz pašu Kolkas ragu, izstaigājiet Priežu taku, kas sākas no blakus esošā stāvlaukuma (ar mašīnu braucot apļveida kustībā taisni). Priežu taka ved pa skaistu vecu priežu mežu. Šeit arī redzēsiet savdabīgas žuburainās zemzaru priedes. Aprakstos minēts, ka šīs priedes ir vairāk kā simts gadus vecas un ir ieputinātas kāpu smiltīs līdz pat 2 m, līdz ar to var secināt, ka šī ir kā pastaiga starp koku galotnēm. Vietām ir izveidotas arī nelielas skatu platformas, kur piestāt, izlasīt izvietotos aprakstus vai vienkārši pabaudīt mirkli pie jūras.



Priežu taka ir labi izbraucama ar bērnu ratiem, bet nokļūšana no takas beigām līdz jūras krastam būs apgrūtināta. Takas galā ir nelieli pakāpieni, kas ar ratiem ir viegli izbraucami, bet pati taka beidzas kāpu smiltīs, līdz ar to, lai varētu nokļūt līdz jūras krastam, mums nācās ratus nest. Un tas pats jāņem vērā arī pie Kolkas raga, kur arī nāksies piepūlēties vai nest ratus nelielu gabaliņu pāri liedagam, lai nokļūtu no jūras krasta līdz taciņas sākumam uz stāvlaukumu.

Atpūtas vietas, kur piesēst ir gan pie skatu torņa, gan Kolkas raga kāpās, gan arī Kolkas raga stāvlaukumā, kur blakus darbojas arī neliela kafejnīca.

Kolkas rags būs labs galamērķis nesteidzīgai brīvdienu pastaigai un it īpaši, ja neesat tur sen bijuši. Mēs ar vīru norunājām, ka te būtu jauki atgriezties un palikt pa nakti kādā no Kolkas raga mucu mājiņām.


Kad tu pēdējo reizi biji Kolkas ragā?

Linda


27 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page